Muziek en platenzaken speelden een belangrijkr rol bij het "promoten" van de nieuwe "teenager muziek" Sommige zaken gingen verder en organiseerden muziek avonden en talentenjachten (zoals Het Limburgs Platen huis in Geleen)

Muziekhuis De Harp in Maastricht is ook zo'n zaak waarbij eigenaar Henks Severs ook als platenproducer fungeerde

(met dank aan Harry Knipschild voor informatie en diverse foto's)

 

 

Muziekhuis De Harp was een begrip in Limburg. Bekend vanwege de reparatie van alle mogelijke muziekinstrumenten en voor de verkoop van bladmuziek. Henk Severs ‘runde zijn zaak met passie en liefde en volgde intensief alle nieuwe muziektrends alsook aanstormend talent en nieuwe artiesten. Hij lanceerde o.a. Adamo, Rocco Granata en Lucille Star ( in Europa )

Dhr Smit van de PTT. vroeg in 1944 of Henk geen zin had platen te draaien in de voormalige bunker onder de Sphinx.Twee draaitafels, twee versterkers, een tafel met microfoon waarachter omroeper Eurlings de platen aankondigde De uitzendingen waren via de draadomroep in de Maastrichtse huishoudens te horen. In de meeste keukens hing zo’n bakelieten radio-ontvanger.Vanwege zijn activiteiten voor de Amerikanen, van september 1944 tot mei 1945 werd Severs later wel eens de eerste deejay van Nederland genoemd Het woord diskjockey moest nog worden uitgevonden

 

                                     Advertentie in Limburger Koerier 20 maart 1940

                     

          . Op 13 juni 1964 kwam Will Tura uit België naar Maastricht.

 

 

Henk Severs was ook snel van de partij toen hij enige malen bij een optreden van The Sweeters was geweest. Jack de Nijs, de leider zei later dat we volgens Henk maar direct plaatjes moeten gaan opnemen. Hij zou wel voor een maatschappij zorgen”. Dat werd Phonogram. 

 

 

 

Jack de Nijs wilde als hofmeester naar zee en zat in 1959 als student op de Hogere Hotelschool in Maastricht. Hij ging met wat vrienden musiceren en tijdens schoolfeestjes werd er opgetreden. Na het zien van de bekende Maastrichtse band The Mozam Skiffle Group ging het schoolbandje voortaan als The Four Sweeters Skiffle Group optreden. Het eerste openbare optreden vond plaats in februari 1960 en tijdens een talentenjacht in het Staargebouw werden ze ontdekt door Henk Severs van Muziekhuis De Harp (Spilstraat in Maastricht). Henk Severs was tevens talentscout en promotor van artiesten. 

                         In de zeventiger jaren was Jack de Nijs (achter Henk) ,

die toen al een hele carrière had gemaakt onder de naam Jack Jersey weer terug in de Harp

 

                        Ook de toen populaire Maastrichtse zanger Maddy Bleize,

                        kwam veelvuldig naar de Harp om zijn singles te signeren.

 

                           Rocco Granata was vanuit België van de partij ,

          toen de duizendste single van Marina bij de Harp over de toonbank ging

 

                   De ook aanwezige fotograaf van het teenagerblad "Muziek Expres"

                      nam de gelegenheid waar op wat foto's te maken op de Griend ,

                           met op de achtergrond de contouren van Wyck

Henk heeft ook een grote rol gespeeld in het promoten van de single Ramona van The Blue Diamonds, en dank zijn contacten in de muziekindustrie wist hij de populaire broers naar Maastricht te halen, door zijn reclame over hun komst liep het storm door enthousiaste teenagers en was de Spilstraat voor De Harp te klein .

Op 3 januari 1961 ontvingen The Blue Diamonds een gouden plaat voor de eerste 100.000 verkochte singles van Ramona, de volgende dag reisden ze per trein naar Maastricht waar ze op het station werden opgewacht door honderden fans waarna ze per taxi vertrokken naar de Harp.

 

                        Nellie en Henk Severs poseren hier met The Blue Diamonds,

                                       in hun huiskamer boven de winkel

 

                      Affiche van een van de vele showavonden die Henk organiseerde.

 

   Ook Peter Koelewijn was met zijn Rockets vaak te gast op een evenement van Henk,

                    hier Peter met Henk en Nellie in het Staargebouw in Maastricht

 

         Ook van de uitreiking van een gouden plaat voor "Laila" aan de Regento Stars,

                    maakt Henk weer een spektakel kompleet met paard en koets 

Bruno Majcherek zwaait hier vanaf de bovenverdieping van muziekhuis De Harp naar de volgepakte menigte in de Spilstraat

 

Een platenvertegenwoordiger uit Amsterdam die tijdens een optreden van De Regento Stars komt luisteren, verstaat weliswaar niets van wat er gezongen wordt maar merkt aan de reactie van het publiek dat de muziek bijzonder is en regelt snel een platencontract met de Amsterdamse Tivoli platenmaatschappij. In een geimproviseerde platenstudio worden de liedjes Laila (tango) en Lugano (langzame wals) opgenomen in het Nederlands, maar omdat het Limburgs accent moeilijk verstaanbaar is wordt er ook een versie in het Duits opgenomen en dit wordt eerst een groot succes in Zuid Limburg, waar men het orkest kent van vele optredens. Later dringt het succes ook door tot alle uithoeken van Nederland.

 

Henk bestudeerde de Amerikaanse billboards (hitlijsten) en kwam zo op de Canadese        zangeres Lucille Starr die een bescheiden hitje had met "The French Song"n de V.S.

Hij promootte de single in Nederland en het werd zodoende een grotere hit dan in de V.S. 

Henk Severs hoorde een single waar hij meteen samen met zijn personeel laaiend enthousiast over was. hij bestelde meteen 250 stuks van deze plaat die in Belgie al een hit begon te worden. Door zijn inzet waren in  korte tijd alle jukeboxen in Maastricht en omgeving voorzien van die plaat die hoog in de  hitlijsten verscheen. De inzet van 1 handelaar op een goed verkooppunt kon al een hit forceren.

 

Op 3 april 1976 toog Hans Gouweloos van de platenfirma met een gouden plaat onder zijn arm naar de heer en mevrouw Severs van de Fa."De Harp"in Maastricht.Zij hadden het voorrecht het kostelijk goud te overhandigen aan Barry and Eileen voor de verkoop van meer dan 100.000 exemplaren "If You Go".En Barry and Eileen waren natuurlijk zeer verguld met deze sympathieke geste van het echtpaar Severs.

 

                              De bekende single en LP verpakkingen van de Harp

 

  De Harp oorspronkelijk een muziekzaak die reparaties uitvoerde aan blaasinstrumenten,  

                         verkocht later ook gitaren, drumstellen en gitaarversterkers                     

In de hoogtij dagen was het als snel "vol" in de Harp die eigenlijk een smalle pijpenla was.

 

Henk en Nellie zorgden goed voor hun personeel, na een etentje in een reataurant in de Platielstraat, zijn ze hier met hun "winkelmeiden" op weg naar het Staargebouw waar Bill Haley and his Comets optrad met de Maastrichtenaar Jo Olivier als gitarist in hun gelederen

 

Op 22 juli 1976 liet het echtpaar Severs in de krant afdrukken: “Muziekhuis de Harp gaat weg. Wij nemen met een brok in de keel afscheid van al onze muziek-vrienden. Wij hebben fijne jaren gehad in en met onze zaak, maar de laatste tijd werd het ons toch te veel. Vandaar dit afscheid. Wij danken onze vrienden en al onze cliënten voor het genoten vertrouwen in al die jaren.

 

                                                      Op 2 maart 2008 overleed Henk.

                          Zijn vrouw Nellie Severs-Slierendrecht overleed op 29 april 2013.