In 1959 richtten in Maastricht een paar Indische vrienden een band op onder de naam ‘Footplatters’, naar een van de nummers van the Ventures. De broers Chris (zang en gitaar) en Lex (zang en bas) van Eldik, Wally Dahler (gitaar) en Paul Baro konden na enige oefening bij diverse gelegenheden optreden. 

foto met dank aan Paul Baro
foto met dank aan Paul Baro

 

Het begon allemaal in 1958 toen de vader van Paul Baro een dansavond organiseerde bij hun pension Walram in Valkenburg (zie foto). Voor deze gelegenheid formeerden een paar Indische vrienden een bandje. Toen Ernst Wolff, die zanger was geweest bij de Hot Jumpers uit Bandung, de zang op zich wilde nemen was de zaak compleet. Op de bewuste avond werd een bezemsteel gebruikt als microfoonstandaard en een Grundig radio was de gitaarversterker. 

foto met dank aan Paul Baro
foto met dank aan Paul Baro

 

 

Na een lange bootreis van Java naar IJmuiden werd o.a. de  familie Baro in een bus vervoerd naar Valkenburg waar ze in hotel Walram Germania in "pension" gingen

 

 

Paul Baro (rechts) in de tuin van hotel Walram Germania op het Walramplein in Valkenburg met links Bolle Keimling en midden Dientje Schulz.

 

 

                                         Hotel Walram Germania in Valkenburg

                                   Dit is beslist geen Oranje Hotel in Surabaya, denkt Paul

De koffers worden in ontvangst genomen, en vervolgens gaat de meute naar de ‘lobby’ om te worden geregistreerd                                      door de heer De la Hey, de hotelier in hoogst eigen persoon.

                           leadgitaar : Paul, rythmegitaar : Chris, contrasolo : Ernst, basgitaar : Lex
                                  Drums : Rudy, Later werd de naam veranderd in  "The United F"

 

Omdat Wally naar de zeevaartschool ging, verliet hij de band. Ondanks diverse wisselingen van drummers en zangers hebben ze met redelijk succes kunnen optreden bij Indische avonden en andere gelegenheden waar ze aankomend radiotalent mochten begeleiden.

        v.l.n.r. Paul Baro, Ernst Wolff, Ruud Molensky, Chris van Eldik, Lex van Eldik.

                             

De eigenaar van het toen bij Indo’s populaire Kegelpaleis in Heerlen, stond garant voor een lening bij de bank waardoor zij nieuwe muziekinstrumenten konden aanschaffen. Als ‘tegenprestatie’ spraken ze af om met intervallen telkens een maand in zijn etablissement op te treden tegen een goede gage. 

Op een goede dag kreeg de band het aanbod om in de Starclub in Hamburg gedurende meerdere maanden als professionals te spelen tegen een vorstelijk gage. (Aardig om te vermelden dat destijds de nog onbekende Beatles in een kleinere zaal ergens in Hamburg optraden.) Het was een geweldig aanbod en de verleiding om ja te zeggen was groot. Omdat Rudy en Paul nog op de HBS zaten, hadden ze toch wel een groot dilemma. Enerzijds wilden ze het diploma behalen maar anderzijds lonkte de glamour en het geld. Uiteindelijk hebben ze, ook gesteund door de andere bandleden, onderling besloten om niet op het aanbod in te gaan. Daarmee doelbewust kiezend voor de status van amateurband. 

 

In een opname-studio in Keulen  werden meerdere nummers opgenomen om eens op een langspeelplaat te worden uitgebracht. Chris zingt hier "I'm gonna buy me a dog"

 

                        In de studio in Keulen zingt Ernst "She thinks I'll care" 

Paul Baro
Paul Baro

 

 De band heeft nog één keer in de oorspronkelijke bezetting opgetreden. Dat was toen Paul en zijn vrouw hun 25-jarig huwelijksfeest vierden. hun kinderen hebben zonder dat zij het wisten de leden opgespoord en het optreden van de oude Footplatters als de verrassing van de avond geregeld.